TEDxUniversityofZagreb 2015 – Impact

Već je Edward Norton Lorenz davnih dana govorio kako u svijetu kaosa možemo pronaći neki red. Kako veliku promjenu pokreće često nešto neznatno, gotovo neprimjetno. Osvrčući se po našem kaotičnom svijetu i mi počinjemo vjerovati u to.

Vjerovati da mala ideja izrečena na pravi način može imati značajan učinak. Vjerovati da lagan zamah krilima daje vjetar u leđa veličanstvenim letovima. Vjerovati da izrečene ideje mogu na vas ostaviti trag kakav su ostavile u životima onih koji ih prenose.

Treći TEDxUniversityofZagreb održao se 28.03.2015. u dvorani Forum u studentskom domu Stjepan Radić. Pod temom Impact predstavljene su ideje koje su sasvim neprimjetno i neočekivano utjecale na okolinu. Te ideje su nam pokazale da zaista ništa, koliko god malo, ne prođe kroz ovaj svijet bez da ostavi svoj otisak.

Anita Bušić

Uživajući u omiljenim delicijama, često ne razmišljamo o njihovom djelovanju na naš organizam. Vođeni primamljivim okusima i opojnim mirisima, zaboravljamo kako nepravilna prehrana ugrožava naše zdravlje. Svjesni smo da je vrijeme za promjene, no svaka promjena je težak korak. Kako bi ga olakšala, molekularna biologinja i inovatorica Anita Bušić osniva tvrtku Live Good te na taj način pomaže svima koji su željni promjena.

Dean Skira

Koliko pozitivnih asocijacija u nama budi riječ svjetlo. Pokušajmo na trenutak zatvoriti oči i zamisliti svijet bez svjetlosti. Ili zamisliti svjetlost koja nas okružuje. Lako se pronađemo u tami, no vizualizirati svjetlo mogu samo rijetki. Jedan od onih koji mogu je nagrađivani dizajner rasvjete Dean Skira. Dopustimo ovom iskusnom inovatoru da promjeni naš doživljaj svjetlosti.

Goran Kreković

Na tangenti umjetnosti i tehnologije događaju se epizode kreativnosti neopterećene rutinom svakodnevice. Uz veliku ljubav prema glazbi, Gordanu je to dovoljna motivacija se u okviru doktorskog studija bavi istraživanjem metoda sinteze zvuka i primjenom umjetne inteligencije u kontroli glazbenih sintetizatora. Gordan radi kao menadžer u poduzeću za razvoj programskih proizvoda, a u slobodno vrijeme, osim doktorskim studijem, bavi se skladanjem i sviranjem klavijatura.

Goran Rako

Vodeći se idejom stvaranja ljepote u svijetu nereda, možemo napraviti tako mnogo za ovo naše vrijeme. Svojim projektima Goran Rako čini upravo to. Nošen mišlju poboljšanja ljudskog svemira sitnim koracima, ovaj sveučilišni profesor i arhitekt unutar svoje Radionice arhitekture sagledava okolinu iz drugačije perspektive. Brojne nagrade osvojene diljem svijeta ukazuju kako je takav njegov pogled možda upravo ono što je potrebno na ovom našem nedovršenom planetu.

Hermes Arriaga

Često imamo ideju, viziju i plan. Često sanjamo o velikim postignućima. No često ne znamo kako krenuti. Hermes Arriaga, direktor Impact Hub-a Zagreb, inkubatora za socijalno poduzetništvo, na svom primjeru pokazat će nam kako krenuti, kako svojim naizgled neznatnim, svjesnim odlukama u presudnim životnim trenutcima oblikujemo budućnost i činimo ‘Impact’.

Igor Mladinović

Vodeći se krivim motivima, zanemarujemo ono kreativno u sebi. Ne dozvoljavajući mašti da upravlja našim postupcima, ostajemo zarobljeni rutinom i okvirima svakodnevice. Kako napraviti iskorak i krenuti gdje nas srce vodi, zna Igor Mladinović koji je nakon završenog Fakulteta strojarstva i brodogradnje krenuo putem kreativnosti.

Izvorka Jurić

Na svakom proizvodu, u svakom izlogu, gdje god krenemo okruženi smo izrazom nečije kreativnosti. Dizajn je postao sastavni dio života i svakodnevno utječe na nas na razne načine. Uz Izvorku Jurić saznajmo kako primijeniti dizajn procese i kreativno mišljenje u rješavanju životnih izazova ili razvoju projekata, proizvoda ili usluga.

Nikola Plečko

Svakodnevno susrećemo nova lica, čujemo tisuće zvukova. Samo neka lica pamtimo, samo neke zvukove uistinu poslušamo. Život pred nas stavlja osobe i događaje, mjesta i trenutke, na nama je da ih prepoznamo kao bitne za vlastitu izgradnju. Naš put pomažu graditi oni kojima dozvolimo. Karikaturist, ilustrator i dizajner Nikola Plečko sa pseudonimom Nik Titanik, vodi nas stazom gradnje njegovog puta.

Rosa Karlić

Ljudsko tijelo oduvijek je bilo veliki misterij. Vođeni nagonom za očuvanjem vlastitih života, napretkom tehnologije postali smo sposobni vidjeti gotovo svaki dio onoga od čega smo sačinjeni. Nagrađivana znanstvena novakinja na Prirodoslovnom-matematičkom fakultetu u Zagrebu, Rosa Karlić, svakodnevnom fuzijom informatike i biologije pronalazi put do neotkrivenih tajni našeg tijela pospješujući tako spašavanje mnogih života.

Saša Ceci

Postoje čestice koje žive toliko kratko da ih je u fizičkim eksperimentima nemoguće izravno detektirati. Čestice toliko neznatne pojavom, a toliko bitne jer promatrajući ih, opisujemo stvarnost. Stvarnost koja u sebi sadrži nevjerojatno mnogo pravilnosti. Voditelj emisije ‘Treći element’ i simpatični fizičar koji radi na Institutu Ruđer Bošković, Saša Ceci, zornim prikazima i jednostavnim rječnikom približit će nam stvarnost čijeg postojanja nismo bili svjesni.

Vjekoslav Kovač

Tako smo često zarobljeni predrasudama o matematici kao nedohvatljivoj i apstraktnoj znanosti. Nesvjesni njene ljepote, samo jer je nikada nismo pokušali pronaći u sebi, zatvaramo vrata tolikim putovanjima na koja nas ona može povesti. Prevladajmo nesigurnosti i krenimo u avanturu znanstvenog postupka uz matematičara Vjeku Kovača koji će nam pokazati kako vlastitim razumom možemo doći do velikih otkrića.

Anja Bašić

Antonija Podobnik

Danijel Peček

Ivana Mihalec

Jelena Krajina

Marko Mrkić

Mirta Stipaničev

Nika Margeta

Petra Zubak

Tihomir Jovičić