TEDxUniversityofZagreb 2014 – Living the Vision

Sloboda tiska i govora te pristup znanju za sve društvene staleže je ideja prvi put javno predstavljena 1848. godine u Preporodnoj dvorani Narodnog doma u Zagrebu. Ta ideja je rezultirala ukidanjem feudalnog društva, što je označilo početak revolucije.

166 godina, 1 mjesec i 30 dana nakon tog povijesnog događaja, imali ste priliku na istom mjestu čuti neke nove revolucionarne i inspirativne ideje govornika koje su bile iznesene na drugom TEDxUniversityofZagreb-u.

TEDxUniversityofZagreb održao se 24.05.2014. u već spomenutoj Preporodnoj dvorani Narodnog doma na Gornjem Gradu. Tema događaja je bila Living the Vision, a pripremljeni program poveo je goste na uzbudljiv put jedne ideje, od njezinog začetka u umu vizionara, do trenutka kad ona prerasta sebe samu, tada više ne predstavljajući samo ispunjenje vizije pojedinca, već i priliku za druge da slijede svoj san!

Ana Grzunov i Dijana Zorić

Ana Grzunov i Dijana Zorić osnovale su Laboratorij zabave, igraonicu posvećenu inspiriranju djece i starijih na kreativno razmišljanje, pisanje i pripovijedanje! Prirođeni talent za igru usklađen sa stvaralačkim ambicijama ključan je sastojak Anine i Dijanine formule za gromoglasan smijeh na licima djece (i odraslih!).

Andrey Shtylenko

Andrey Shtylenko je poduzetnik, ulagač i poslovni mentor sa bogatim portfoliom. Aktivno doprinosi start up zajednici. Autor je više programa i predavanja o poslovnom i osobnom razvitku te interpersonalnoj komunikaciji i networkingu.

Damjan Geber

Damjan Geber, inženjer arhitekture koji je stvorio jedan od najuspješnijih hrvatskih arhitektonskih studija – Brigadu. Inspirira svakom svojom rečenicom, izrazito zabavan i pun pozitivne energije, svakako je osoba koju želite slijediti. Putovanja su njegov izlaz iz svakodnevice, ali i instrument za širenje vidika.

Ernest Meštrović

Ernest Meštrović je sveučilišni profesor koji je svoj život posvetio istraživanju anorganske kemije i kemije čvrstog stanja. Od istraživanja kristalografije, preko znanosti o materijalima došao je do pozicije Višeg direktora Istraživanja i razvoja lijekova unutar PLIVE. Trenutno je aktivan i u popularizaciji znanosti.

Filip Ljubić

Filip Ljubić je direktor poslovnog razvoja u najvećoj svjetskoj Home Exchange platformi. Obožava putovati i privremeno je zamijenio dom s ljudima iz više od 40 zemalja svijeta. Veliki je obožavatelj knjiga i sporta, a najhrabriji potez mu je spavanje u vlastoručno iskopanoj rupi u glečeru.

Fran Mikulčić

Fran Mikuličić je profesionalac s MBA obrazovanjem, strateg, mentor i lider. Misija mu je pomoći drugima u ostvarivanju svog potencijala. Za sebe kaže da je osoba s unutarnjim nezadovoljstvom jer smatra da s nedovoljnom svjesnošću i fokusom pristupamo svom osobnom i organizacijskom razvoju.

Goran Jeras

Po struci fizičar, Goran Jeras je nakon višegodišnjeg iskustva kao financijski konzultant u Nizozemskoj odlučio promijeniti hrvatsku bankarsku scenu. Upravitelj novoosnovane Zadruge za etično financiranje inicijator je projekta osnivanja etične banke u Hrvatskoj.

Jelena Filipaj

Jelena Filipaj je diplomirana “jezičarka” koja je sebe pronašla u svijetu marketinga i promocije. Nakon vođenja i programske koordinacije projekta “Znanstveni piknik”, okrenula se produkciji i kreativnoj upotrebi holografskih projekcija i 3D videomappinga, tehnologija koje prethode novom valu marketinga.

Nenad Vlahović

Nenad Vlahović, diplomirani inženjer strojarstva, dugo godina bavio se sportskim plesom, te je osnovao Plesni klub Elite. Godine 1990. upušta se u gradnju sportsko-rekreacijske jedrilice te nakon 10 godina rada oplovljava svijet. Kao samohrani otac, jedva čeka sljedeće putovanje na koje će moći povesti i svog sina!

Prof. Božidar Bruce Yerkovich

Prof. Božidar Bruce Yerkovich je doktor molekularne biofizike. Voditelj je Centra za Samoodrživost, eksperimentalnog poligona u Velikoj Plani gdje istražuje nove održive odnose između čovjeka i njegovog biološkog, socijalnog i nematerijalnog okruženja.

Stjepan Bogdan

Stjepan Bogdan je profesor na Fakultetu elektrotehnike i računarstva. Istražuje autonomne i inteligentne robotske sustave. Uz brojna popularna i znanstvena predavanja, objavio je i 3 knjige i više od 120 znanstvenih radova, a trenutno radi na 5 međunarodnih projekata.

Vlatka Fric

Vlatka Fric je mlada arhitektica koja voli prenositi iskustva stečena savijanjem papira na ideje u arhitekturi, dizajnu i modi. Inspirirana tradicionalnim origamijem eksperimentira u različitim medijima te osim nakita izrađuje razne dekorativne predmete i lampe unoseći originalnost i ljepotu u svaki prostor.

Domagoj Jović

Za Domagoja ponekad zaboravimo je li mu nadimak Jovo ili YOLO, ali brzo ga se sjetimo kad nam trebaju povjerljive informacije o prošlogodišnjem TEDx-u! Opasan na zadatku, ali inače sjajan zafrkant!

Eva Pavić

Jedna jedina, nevjerojatna, Eva Pavić. Odgovor na svako pitanje, dvojbe i neizvjesnosti, odgovor je isti: Ma može, bit će, samo se ti ne brini! Čudo od žene, zvijezda na svakom mjestu na kojem se pojavi. Još se nije pojavila toliko luda ideja da je ona nije uspjela ostvariti (a ludih ideja kod nje ne nedostaje). Ona TED ruča i večera (ujutro se bavi svojim trepavicama) i duša je našeg tima!

Kristijan Kastner

Stara iskusnjara, ovo mu nije prvi TEDx kojeg organizira te se brine da tim ne radi početničke pogreške u organizaciji. Veliki je zaljubljenik u TED i ako čuje nešto protiv TEDa odmah mu se digne sva kosa na glavi!

Lana Kessler

Naša Lana izgleda tiho i milo, ali svašta se kuha u njezinoj glavi, kad progovori sve dogovori, posebice kad se o govornicima radi. Skladna i nježna, dobra i draga i uvijek spremna za akciju! Ne zna se voli li ona više mačke ili one nju!

Luka Šlibar

Pristojan i korektan dečko sa odličnim smislom za humor. Svojevrsni čovjek, katalizator koji je ubrzao rad našeg malog TEDx tima. Dajte mu poriluk i napravit ce show.

Mia Ištvanović

Mia je naša pametnica. Jako je vrijedna i spremna na akciju. Simpatična, vedra i kreativna. Uz potvrđene vlastite govorničke vještine, stručnjak je i za uočavanje istih kod drugih ljudi, zbog čega je glavna za sve vezano za govornike ovogodišnjeg TEDx-a.

Nika Margeta

Nika je dobra ko kruh, uvijek spremna uskočiti u pomoć i odgovorna je TEDvjedica. Ima odlične ideje i svaki zadatak obavlja s dušom. Umjetnička duša, beskrajno draga. Kada se razveseli, zarazi nas sve.

Niko Višnjić

Svestrani profesionalac s kojim uvijek možete računati na zabavne dosjetke, ali i ozbiljne ideje. Učinke stalnog bicikliranja uspješno anulira Gyrossima.

Porin Ćustić

Samoprozvani voditelj TEDx tima. Uvijek spreman za posao i zezanciju. Svaki sastanak pun je zabavnih komentara TEDvjeda Porina. Preuzima inicijativu i svaki zadatak riješava u 5. brzini u HD kvaliteti.

Tina Smoljanović

Smirena, odmjerena, umjerena i prava tiha stijena! Drži sve konce u svojim rukama i kao prava farmaceutkinja ima lijek za sve! Draga je sve dok ne počne igrati omiljenu igru DIXIT, u tom trenutku izaziva strahopoštovanje! Izvrsna voditeljica, strastvena igračica društvenih igara, zabavna i draga, to je Tinči.