TEDxUniversityofZagreb 2013 – (Re)moving the Boundaries

TEDxUniversityofZagreb je samostalno organiziran TED događaj koji se po prvi puta održao 11. svibnja 2013. na Arhitektonskom fakultetu uz potporu Sveučilišta u Zagrebu. U skladu s temom događaja, “(Re)moving the boundaries”, cilj je bio upoznati studente i širu javnost s nesvakidašnjim idejama i inovacijama priznatih stručnjaka iz različitih područja kao i istaknutih pojedinaca koji svojim radom pomiču granice i nadilaze prepreke.
Njihovim iskustvom želimo potaknuti studente i članove naše lokalne zajednice na pozitivno djelovanje i razmišljanje te preispitivanje i pomicanje vlastitih granica.

Bojan Kanižaj

Bojan Kanižaj je mladi dizajner korisničkih iskustava, a zadatak mu je oblikovati doživljaje koji se ne zaboravljaju lako. Rješava probleme i voli raditi na projektima koji tehnologijom olakšavaju svakodnevne interakcije. Beskrajna znatiželja, empatija i želja za komunikacijom održavaju ga kreativnim u mnogim osobnim projektima i suradnji s raznim marketinškim agencijama i softverskim studijima. Vozi bicikl, a u slobodno vrijeme radi i bavi se istraživanjem korisničkog iskustva u digitalnim medijima na postdiplomskom studiju Grafičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Što je UX dizajn? Da li nas je tehnologija razmazila ili se konačno približava stanju u kojem je trebala biti? Koja je misija dizajnera budućnosti?

Bojan Markičević

diplomirao je fiziku-geofiziku na Prirodoslovno – matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Rodom je iz Sarajeva, ali sebe predstavlja stanovnikom planeta Zemlje. Bavi se znanstvenom komunikacijom, edukacijom, popularizacijom i konzaltingom. Radi kao koordinator centra za naprednu edukaciju pri Institutu sinergije znanosti i društva te je pokretač i suosnivač nekoliko međunarodnih projekata. S neprofitnom francuskom organizacijom Atelier des Jours a Venir i hrvatskom udrugom ConSol razvija popularno znanstvene aktivnosti kao alat za mirno rješavanje sukoba i promovira aktivnosti koje dopiru do društveno ugroženih skupina. Urednik je i jedan od voditelja radijske emisije Znanost na eteru te stručni suradnik na nekoliko različitih popularno-znanstvenih projekata u Hrvatskoj.Često eksperimentira s dramskim vježbama i drugim umjetničkim izričajima u jednostavnijem i efikasnijem načinu prenošenja konceptualnog razumijevanja znanosti.

Dominik Tomičević

je nadareni student Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Područja koja ga posebno zanimaju su principi obrade signala, umjetne inteligencije i strojnog učenja te njihova primjena u medicini. Svoje znanje i interese uspio je pretočiti u projekt koji je ostvario zapažene rezultate. Personal Therapist je sustav za udaljenu fizikalnu terapiju koji pomaže djeci oboljeloj od cerebralne paralize te se već sad koristi u bolnicama u Münchenu i Varaždinu.

Kakav je osjećaj krojiti budućnosti i pomicati granice dok još studiraš?

Idis Turato

diplomirao je i magistrirao na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. 1992. godine sa Sašom Randićem otvara zajednički arhitektonski biro Randić-Turato, a 2006. godine predstavlja Hrvatsku na 10. arhitektonskom bijenalu u Veneciji. Radovi su mu objavljeni u nizu domaćih te stranih knjiga, revija i stručnih časopisa: Čovjek i Prostor, Oris, Domus, Area, Abitare (Italija), Casabella, Architectural Review (GB), a+u, GA document (Japan), 10A (Nizozemska), Domes (Grčka) , Arquitecturaviva (Španjolska), Proektinternational (Rusija). Autor je više stručnih članaka i kritika objavljenih u časopisima Oris i Čovjek i Prostor, Prostor i mnogim drugim.

Što je arhitektura gotovih elemenata? Koliko se uloga i metoda rada arhitekata promijenila? Kako nestabilnost i nepredvidivost društvenog, političkog, ekonomskog i tehnološkog okruženja utječe na metodu rada arhitekata? Traže li takve promjene nove i drugačije inspirativne procese i njihove oblike?

Ivan Dilberović

je diplomirao grafički dizajn na Sveučilištu u Zagrebu. Već s 12 godina, svoju je znatiželju usmjerio prema dizajnu i vizualnoj kulturi, a kreativni izazovi su mu postali svakodnevnica. Preferira društveno koristan i održivi dizajn. Dobitnik je brojnih domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja za grafički dizajn te je izlagao na mnogim izložbama. Radio je kao asistent na Grafičkom fakultetu, a trenutno je zaposlen u kreativnoj marketinškoj agenciji.

Što stvara kreativne barijere u našim glavama? Jesmo li sami krivi za njih? Kako ih savladati? U čemu je tajna?

Ivan Voras

radi na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. Tijekom studiranja primio je više nagrada, autor je 15-ak informatičkih projekata otvorenog koda, suosnivač je i član Upravnog odbora Piratske stranke, dobio je nagradu Hrvatskog informatičkog zbora ‘Otvorena Informatika’ za doprinosu u promicanju informatičke kulture u Hrvatskoj te srebrnu plaketu ‘Josip Lončar’ za naročito uspješnu doktorsku disertaciju i znanstveno-istraživački rad. Promovira otvoreni softver i otvorene kulture te se zalaže za korištenje Interneta kao medija koji uistinu povezuje sve ljude i koji se može koristiti za samoedukaciju i osobni rast te na dobrobit društva.

Kako bi mogla izgledati budućnost novca, demokracije, obrazovanja, proizvodnje i općenito ljudske interakcije s okolinom? Kada govorimo o tehnologiji budućnosti trebamo li biti pesimistični ili optimistični?

Jerka Dumić

redovita profesorica Farmaceutsko – biokemijskog fakulteta (FBF) Sveučilišta u Zagrebu, svoj je znanstveni interes usmjerila na glikobiologiju, razvoj novih dijagnostičkih metoda, farmakogenetiku i molekularne mehanizme djelovanja lijekova. Znanstveno se usavršavala na Universität für Bodenkultur u Beču, Johns Hopkins University u Baltimoreu u SAD-u te na Sveučilištu u Ljubljani i Varšavi. Objavila je više od 40 znanstvenih i stručnih radova, održala 30 pozvanih predavanja, a za svoj rad je nagrađena Državnom nagradom za mlade znanstvenike 2001. godine. Na FBF-u nositeljica je kolegija Individualizirana briga za zdravlje te Molekularne osnove bolesti i terapije. Predsjednica je Hrvatskog društva za biokemiju i molekularnu biologiju te članica izvršnog odbora Hrvatskog društva za farmakoekonomiku i istraživanje ishoda.

Juraj Sotošek Rihtarec

je student politologije na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Interese ne nalazi samo u političkim znanostima nego i u znanosti o mirisima koje već godinama proučava. Spojivši naizgled nespojivo, uz pomoć političkih teorija počeo je razvijati teorije o parfemima. Istražuje interpretaciju mirisa kroz umjetnost što radi svega nekoliko ljudi na svijetu. Osnivač je bloga BL’eauOG, koji je jedini na području jugoistočne Europe posvećen parfemima kao umjetničkim djelima. Osimislio je Olfaktivni paviljon u suradnji s agencijom Bruketa&Žinić. To je paviljon koji bi trebao predstavljati Hrvatsku pri ulasku u Europsku Uniju i to putem mirisa. Na putu je i da osnuje prvi olfaktivni muzej na svijetu u Zagrebu sa svojim stalnim postavom.

Ljubomir Miščević

Ljubomir Miščević je redovni profesor na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te naš vodeći stručnjak na području energetski učinkovite gradnje. Uz nastavani i profesionalni rad obnaša funkciju predsjednika Hrvatske sekcije u međunarodnom okruženju za Sunčevu energiju (ISES), Centra za obnovljive izvore energije (CERES) i Odbora za energetski učinkovitu i održivu arhitekturu u Hrvatskoj komori arhitekata (OEOUA HKA). Kontinuirano istražuje, projektira i objavljuje radove na domaćim i međunarodnim skupovima na temu energetski učinkovite i održive arhitekture.

Matija Raos

je dvadesetosmogodišnji magistar produkt dizajna iz Zagreba. Aktivno se bavi kreiranjem, unapređivanjem i realizacijom najrazličitijih ideja kao dizajner, kreativni savjetnik i voditelj projekata. Dizajn, razmišljanje i metodologiju koristi za generiranje i identifikaciju najboljih poslovno-kreativnih rješenja za specifične probleme svojih klijenata. Nešto više od tri godine radi kao transdisciplinarni kreativac u agenciji za iskustveni marketing, brand aktivacije i evente Momentum te kao freelancer na mnogim projektima sa izraženom strateško-komunikacijskom komponentom. Suosnivač je inicijative Coworking Croatia, a projekt Hrvatsko društvo nezavisnih profesionalaca, čiji je predsjednik, smatra osobnom strašću, društvenim pozivom i dugoročnim profesionalnim izazovom. Njegovi interesi obuhvaćaju sve vrste suradničkih i participativnih modela, suvremene komunikacijske kanale te online tehnologije te društvenu inovaciju i poduzetništvo.

Miroslav Huzjak

diplomirao je na akademiji Likovnih umjetnosti u Zagrebu, a danas je izvanredni profesor na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu gdje predaje metodiku likovne kulture. Magistrirao je na temu “E-učenje u cjeloživotnom obrazovanju učitelja primarnog obrazovanja – nastavni predmet likovna kultura”. Autor je Metodičkog Internet centra “Učimo gledati” te grupe udžbenika za likovnu kulturu. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU), Zadruge likovnih umjetnika (LIKUM) i Hrvatske udruge nastavnika likovne umjetnosti (HUNLU). Objavljuje stripove i ilustracije te je izlagao na mnogim samostalnim i grupnim izložbama.